sähköauton renkaiden kuluminen

Miten sähköautojen renkaat kuluvat verrattuna tavalliseen autoon?

Sähköautojen ollessa yhä yleisempiä katukuvassa on keskustelua käyty myös sähköautojen renkaiden tavallista nopeammasta kulumisesta. Monien mielestä sähköauton renkaat kuluvat paljon tavallisen auton renkaita nopeammin ja toisten mielestä sähköauton renkaat kestävät yhtä pitkään tai jopa pidempään. Mitkä tekijät sähköauton renkaiden kulumiseen vaikuttavat? 

1. Painavamman auton renkaat kuluvat nopeammin.

Sähköautot painavat usein enemmän kuin perinteiset polttomoottorilla kulkevat autot. Täysin sähköllä kulkeva auto voi kerätä lisäpainoa akustosta jopa 500–600 kiloa. Tämä vaatii renkaalta parempaa suorituskykyä niin jarruttaessa, kiihdyttäessä kuin muutenkin ajaessa –  mikä rasittaa rengasta enemmän. Sähköautoihin onkin tärkeää valita renkaat, joiden kantavuus on suunniteltu ajoneuvon akselimassojen mukaan. Useimmiten renkaasta on saatavilla tavallisen mallin lisäksi XL -malli, joka on yleensä sähköautoon parempi valinta.

2. Sähkömoottoreilla on keskimäärin suurempi vääntö.

Sähköautoa ajaneille on tuttua auton välitön reagointi kaasun painamiseen. Sähköautoissa koko moottorin vääntömomentti on heti käytettävissä. Tästä johtuen voimakkaat kiihdytyksen kuluttavat renkaita enemmän kuin vastaavissa polttomoottoriautoissa. 

Sähköauton moottorin nopeasta tehon sääntelystä syntyy myös etuja. Esimerkiksi luistonesto on moderneissa sähköautoissa taloudellisempi kuin useissa polttomoottoriautoissa. 

Sähköauton ominaisuuksien vuoksi tärkeää on ennen kaikkea valita sähköautolle sopivat renkaat. 

Millaiset renkaat sähköauton kuskin kannattaa valita?

Suosittelemme valitsemaan sähköautoille niihin suunnitellut merkkikohtaisesti spesifioidut renkaat. Sähköautoille suunnitelluissa renkaissa on huomioitu muun muassa painavamman massan ja suuremman väännön tarpeet, sekä toimintamatkaa pidentävä alhainen vierintävastus. Sähköautolle suunnitellut renkaat on myös useimmiten meluvaimennettuja, joka tekee matkustamisesta miellyttävämpää. Hintaerot vastaakokoisiin ja -merkkisiin normaaleihin renkaisiin ovat sarjaa kohden hyvin maltillisia.

Tänä syksynä Lapin Kumin tarjontaan saapuu Nokian Hakkapeliitta 10EV nastarengas, jossa on erityisesti kiinnitetty huomiota edellä mainittuihin ominaisuuksiin. Hakkapeliitta sarjan uutuus antaa parhaan mahdollisen talvipidon myös sähköautossa.

 

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Lapin Kumi Oy