Yritysesittely

Lapin Kumi Oy

Yli 75 vuoden kokemuksella

Suomen suurin yksityinen rengasliike

Vuonna 1947 Suomea jälleenrakennettiin sotien jättämien tuhojen jäljiltä uuteen kukoistukseen. Rovaniemi oli yksi Suomen pahiten tuhoutuneista kaupungeista pommitusten ja Lapin sodan tuhopolttojen jäljiltä. Tavalliset Rovaniemeläiset kävivät toimiin ja alkoivat jälleenrakentamaan sitä, mikä heiltä oli viety. Kotia – Rovaniemeä.

Jälleenrakentamisen onnistumisen suurimpia kriteerejä olivat se, että kuljetus ja logistiikka pelaisivat kunnollaKaikesta oli kuitenkin pulaa, niin autoista kuin osistakin. Myös tiet olivat heikkokuntoisia ja mm. sillat olivat monin paikoin räjäytetty.

Myös uusia renkaita oli huonosti saatavilla, joten olemassa olevia pyrittiin korjaamaan viimeiseen asti. Renkaan puhkeaminen saattoi tarkoittaa todella pitkiä viivästyksiä kotien, työpaikkojen, koulujen ja sairaaloiden – siis tavallisten tarpeellisten rakennusten – valmistumiseen, koska korjaajia oli vähän, jolloin uutta rengasta jouduttiin odottamaan pitkään.

Siitä johtuen vaarini kävi toimiin ja perusti maaliskuussa 1947 Rovaniemelle pienen kumisuutarin verstaan – Lapin Kumikorjaamon jonka nimi sittemmin lyhennettiin Lapin Kumi Oy:ksi. Aluksi toiminta keskittyi vain renkaiden korjaamiseen, jotta ajoneuvot saataisiin taas nopeasti liikkeelle ja jälleenrakentaminen pysyisi käynnissä. Tuosta hetkestä alkoi Lapin Kumin tarina.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin, tuo pieni kumisuutarin verstas on kasvanut Suomen suurimmaksi yksityiseksi rengasliikkeeksi, joka työllistää yli 190 vakituista rengasalan ammattilaista ympäri Suomea, ja jonka toiminta keskittyy kattavasti renkaisiin, vanteisiin sekä renkaiden erilaisiin huoltotöihin.

Vaikka ajat ovat vaarini ajoista muuttuneet niin samat arvot ja mentaliteetti ohjaavat yhä toimintaamme, kuin vuonna 1947: historiamme ei määritä tulevaisuuttamme, vaan tulevaisuus syntyy ainoastaan tämän päivän teoilla.

Kova ja ahkera työ on vienyt meitä aina eteenpäin, ja niin se vie jatkossakin. Olemme onnekkaita, että meidän ei tarvitse jälleenrakentaa, vaan voimme keskittyä luomaan rengasalalle uusia teknologioita ja kehittämään liikenneturvallisuutta paremmaksi.

En voisi olla enempää ylpeä siitä, mitä aikaisemmat sukupolvemme ovat saaneet aikaan, ja että saan jatkaa vaarini jalanjäljissä – sadan mahtavan työtoverin kanssa – nyt jo kolmannessa sukupolvessa sitä, minkä hän aloitti: Suomalaiset ihmiset ja olosuhteet tuntevaa, sinua ja muita suomalaisia aidosti palvelevaa rengastaloa.

Ville Ruokanen
Toimitusjohtaja | Lapin Kumi Oy

Lapin Kumi Oy