Ajatko turvallisilla renkailla?

Renkaiden tehtävänä on paitsi kantaa auton koko paino ja kuorma, myös muuttaa auton liikeratoja. Käytännössä se tarkoittaa kiihdytyksessä, jarrutuksessa ja ohjaamisessa syntyvien voimien siirtymistä tienpintaan. Renkaat ovat yksi auton tärkeimmistä varusteista, ja ainoa asia tien ja auton välissä on neljä kämmenen kokoista pinta-alaa. Tämän pinta-alan kunto voi joissain tapauksissa pelastaa henkesi.

Uusi renkaat ajoissa

Yleisin syy renkaidenvaihdolle on renkaiden kuluminen alle lakisääteisen urasyvyyden. Kesärenkaissa raja urasyvyydelle on 1,6 mm ja talvirenkaissa 3 mm. Renkaan turvallisuuskysymykset korostuvat etenkin vaativissa olosuhteissa, kuten talvisin, sateisella säällä tai tiellä tapahtuvissa yllättävissä tilanteissa. Esimerkiksi kesällä moottoritiellä vesisateella ajaessa loppuunajetusta renkaasta osuu tienpintaan vain 6 % koko renkaasta. Kun tienpintaa koskettava renkaan osa on jo ennestään pieni – vain kämmenen kokoinen ala – nähdään alla olevasta kuvasta, kuinka tällaisessa tilanteessa renkaan pito tiehen häviää olemattomaksi.

Turvallisuussuositus renkaille on vähintään 4mm. Tällöin mahdollisuus joutua vesiliirtoon sadekelillä pienenee huomattavasti. Kuluneisuuden lisäksi renkaiden ikä vaikuttaa turvallisuuteen. Vaikka renkaissa olisi vielä runsaasti pintaa jäljellä, kumi saattaa ikääntymisen seurauksena olla murtunut tai kovettunut.

Kesärenkaiden vaihtokausi on taas ovella. Tarkista itse renkaidesi kunto tai hurauta Lapin Kumin lähimpään liikkeeseen kysymään apua.

Lapin Kumi Oy