Vertailussa kitka-ja nastarenkaat

Joka syksy se on mielessä ja samat vuosittaiset keskustelut käydään kahvipöydissä: valitako kitkat vai nastat?

Lähtökohtana talvirenkaiden vaihdolle on se, että ne tuovat parempaa turvaa talven muuttuviin sääolosuhteisiin. Renkaita oman auton alle ei kannata valita sen perusteella, mitä kaveri suosittelee – jokainen kuski tarpeidensa kanssa kun on erilainen. Tästä blogista löydät nasta- ja kitkarenkaiden plussat sekä miinukset. 

Nastarenkaat

Plussat:

  • Parempi pito jäällä

Etenkin keväisin lämpötila voi sahata nollan molemmin puolin. Näinä päivinä aurinko paistaa ja lämmittää, kun taas öisin lämpötila laskee pakkasen puolelle. Tien sulaminen ja jäätyminen vuorotellen voi aiheuttaa etenkin sivuteille peilijäisiä kohtia. Silloin nastarenkaat ovat parempi valinta jääpitonsa ansiosta. Laadukas nastarengas lyhentää jarrutusmatkaa huomattavasti jäisillä pinnoilla.

  • Sopii kokemattomalle kuskille 

Nastarengas on varmempi valinta, mikäli auto on kokemattoman kuskin käytössä. Esimerkiksi nuoren ja talviliikenteeseen totuttelevan autoilijan on turvallisempaa ajaa nastarenkailla. Laadukkaalla nastarenkaalla kuljettaja saa paremman tuntuman esimerkiksi sivuttaispidon menetyksestä ja auto on helpompi oikaista.

  • Monipuoliseen ajoon

Reissaatko ympäri Suomea tai joudutko lähtemään tien päälle myös hurjimmilla keleillä? Jos vastasit kyllä, ovat nastarenkaat valintasi. Nastarenkaat tasaavat parhaiten Suomen talven kelivaihteluja ja yllättäviä olosuhteita. 

Miinukset:

  • Renkaiden melutaso

Nastarenkaat ovat hieman äänekkäämmät paljaalla tiellä verrattuna kitkarenkaisiin. Rengasteknologian kehityksen myötä modernit nastarenkaat eivät kuitenkaan poikkea äänitasoltaan merkittävästi kitkarenkaista.

  • Renkaiden ympäristövaikutukset

Nastarenkaat kuluttavat tien pintaa kitkarenkaita enemmän. Samalla ne aiheuttavat enemmän maantiepölyä. Nastarenkaat eivät ole siis paras valinta tien tai ympäristön kannalta – vaikkakin erot ovat hyvin pieniä kitkoihin verrattaessa. 

  • Renkaiden kuluminen

Joissakin tilanteissa nastarenkaat voivat kulua nopeammin kuin kitkarenkaat. Renkaan kuluminen on loppupelissä monen osan summa, johon vaikuttaa esimerkiksi renkaan laatu, auto, ajotyyli, rengaspaineet ja renkailla ajetut kilometrit. 

Kitkarenkaat

Plussat:

  • Renkaita ei tarvitse vaihtaa ruuhka-aikoina

Kitkarenkaiden vaihtamisessa ei ole samanlaisia säädöksiä kuin nastarenkaiden vaihtamisessa. Kun nastarenkailla saa ajaa marraskuun alusta maaliskuun loppuun, kitkarenkailla voi ajaa vaikka ympäri vuoden – joka ei tosin ole suositeltavaa. Voit kuitenkin vaihdattaa autoon kitkat ennen lokakuun ja maaliskuun rengasruuhkia, jolloin kaikki muutkin haluavat vaihtaa talvirenkaat.

  • Lisääntynyt ajomukavuus ja pienempi ympäristökuorma

Talviajamisen mukavuutta painottavalle kitkarengas on sopivin valinta, sillä joustavan vaihtoaikataulun lisäksi kitkarenkaiden ajomelu on pienempi. Myös ympäristö ja tiet kiittävät kitkarenkailla ajavaa, sillä ne kuluttavat tietä vähemmän. 

  • Matkustaessa autolla Euroopassa

Monissa Euroopan maissa nastarenkaiden käyttö on kielletty, jolloin kitkarenkaat ovat ainoa talvirengasvaihtoehto.

Miinukset:

  • Kitkarenkailla on huonompi pito jäällä

Jäinen tienpinta vaatii kitkarenkailla ajavalta varovaisempaa ajoa ja parempaa tilanteiden ennakointia. On hyvä muistaa, että kitkarenkaat on kuitenkin talviajoon suunniteltuja, joten ei niidenkään turvallisuutta pidä liiaksi kyseenalaistaa – erityisesti tasaisen lumisella alustalla kitkarenkaiden pito voi olla jopa parempi kuin nastarenkailla. Lisäksi modernien autojen turvavarustukset tasaavat kitka- ja nastarenkaiden eroja turvallisuudessa. 

Ajatko sinä nasta- vai kitkarenkailla?

Normaaleissa talviolosuhteissa nasta- ja kitkarenkaiden erot ovat melko pienet. Etenkin renkaiden iän pidentyessä ja kilometrien karttuessa kitka- ja nastarenkaiden pitoerot pienenevät. Siksi esimerkiksi turvallisuuden näkökulmasta on aivan yhtä tärkeää huolehtia siitä, että auton alla on tarpeeksi uudet sekä laadukkaat renkaat.

Alla yhteenveto helpottamaan kitka- ja nastarenkaiden valinnassa:

Lapin Kumi suosittelee:

Nastarenkaita kaipaavalle suosittelemme uutuus renkaita Nokian Hakkapeliitta 10 nastarengasta tai Goodyearin Ice Arctic 2 nastarengasta Tämä haluttu uutuus on suunniteltu suomalaiseen talveen tuoden monet uudet ja innovatiiviset ominaisuudet autoilijoille. 

Katso tarjoukset:

www.lapinkumi.fi/tarjoukset

Kitkarenkaiksi suosittelemme Nokian laatuperheeseen kuuluvaa Nokian Hakkapeliitta R3 ja Michelin X-ice Snow -renkaita, jotka tarjoavat kestävää ja turvallista liikkuvuutta pohjoisen talveen.

Tutustu renkaisiin verkkokaupassamme: https://rengasrealisointi.fi/index.php

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Lapin Kumi Oy