Rengasmerkinnät

Renkaan leveys on renkaan kulutuspinnan leveys millimetreissä.

Profiili on leveyden ja kumin korkeuden suhde prosentteina.

Rakenne koodi kertoo renkaan rakenteesta. Kaikissa Suomessa myytävissä henkilöauton renkaissa lukee R eli Radial, joka tarkoittaa vyörengasta.

Vanteen halkaisija ilmoitetaan tuumissa.

Renkaan halkaisija on renkaan korkeuden ja vanteen halkaisijan summa.

Vierintäkehä on renkaan ympärysmitta, jonka muutos aiheuttaa mm. mittarivirheitä. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa muuttaa yli 10% tai yli 51mm verrattuna alkuperäiseen rengaskokoon, muussa tapauksessa ajoneuvon ajopiirturi tulee kalibroida uudelleen.

Kantavuusluokka (LI) kertoo suurimman yhden renkaan kuormituksen kestävyyden nopeusluokkaa vastaavassa nopeudessa. Henkilöauton renkaiden kokonaiskuormitus saadaan kertomalla kantavuusluokka neljällä.

Nopeusluokka (HI) kertoo renkaan suositellun maksiminopeuden. Suurempi nopeusluokka parantaa auton ajo-ominaisuuksia ja ohjattavuutta. Älä koskaan asenna autoon eri nopeusluokan renkaita! Se voi aiheuttaa ennakoimatonta heittelehtimistä.

DOT (U.S. Department of Transportation) koodista löydät kyseisen renkaan valmistustiedot. Kaksi ensimmäistä merkkiä ovat tehdaskoodi ja kertovat valmistustehtaan, kaupungin ja maan, esim. koodi YL kertoo että rengas on valmistettu Suomessa Nokian renkaiden tehtaalla.

Lisäksi renkaasta löytyy nelinumeroinen (ennen vuotta 2002 kolminumeroinen) päiväysmerkintä, joka kertoo renkaiden valmistus viikon, esim. 5015 on valmistettu viikolla 50 vuonna 2015.

Ruotsin tie- ja kuljetus tutkimusinstituutin mukaan rengas alkaa vanheta vasta käyttöönoton jälkeen. Renkaan vanhentumista voi ehkäistä säilyttämällä sitä asianmukaisesti vaakatasossa pimeässä, viileässä ja kuivassa. Uusi alle viisi vuotta vanha rengas on tutkimuksen mukaan yhtä laadukas kuin tuore rengas.

Melutaso
72 dB = normaali
74 dB = äänekäs

AT = All Terrain (voimakkaasti kuvioitu maastoautoon soveltuva rengas)

GT = Maantieajoon soveltuva rengas

MS = M+S = Mud & Snow (kesärenkaat, joilla voi ajaa pitkälle syksyyn)

TPMS = (Tyre Pressure Monitoring System) Rengaspaineen valvontajärjestelmä. Venttiileihin asennettavat erilliset sensorit +220€.

RUN FLAT = Puhkeamaton rengas. Suositellaan vain autoihin, jotka on toimitettu alun perin puhkeamattomilla renkailla. Renkailla voidaan ajaa tyhjänä jopa 150km (kuormasta riippuen), mutta painavat normaalia rengasta enemmän ja niiden vierintävastus on suurempi.

Talvirengaspakko 1.12.-29.2. ja nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta huhtikuuhun asti tai kun kelit sitä vaativat.

Lain vaatima urasyvyys kesärenkaissa 1,6mm ja talvirenkaissa 3mm. Suositeltu urasyvyys aina yli 3mm ja nastarenkaissa yli 6mm (nastat alkavat irtoamaan, kun kulutuspintaa on alle 6mm).

Rengaspaineet tulee tarkistaa kerran kuukaudessa, sillä kaikista renkaista poistuu ilmaa vähitellen. Suositellun rengaspaineen voi tarkistaa ajoneuvon ohjekirjasta (tai polttoaineluukun sisäpuolelta), paineen tulisi olla henkilöautossa noin 2,2bar (talvirenkaita asentaessa +0,5bar, koska kylmällä ilmanpaine laskee 0,1bar jokaista kymmentä lämpöastetta kohden). Pakettiauton rengaspaine. Liian alhainen rengaspaine nopeuttaa renkaiden kulumista, lisää polttoaineen kulutusta ja vähentää pitoa. Muista tarkistaa myös vararenkaan ilmanpaine ja kunto renkaanvaihdon yhteydessä.

Pyörimissuunta löytyy useiden talvirenkaiden kyljestä (v-kuviolliset renkaat). Vaihtoehtoisesti kylkeen voi olla merkitty inside/outside kuten Continentalilla ja kaikissa kesärenkaissa.

Renkaiden epätasainen kuluminen viittaa suuntauksen tarpeeseen. Jos renkaista kuuluu ylimääräistä kolinaa, niin tarvetta saattaa olla tasapainotukselle.

Lapin Kumi Oy